NORDTING

– en nomadisk folkeforsamling for Nord
– en fest for periferien
– en separatistbevegelse for den arktiske kolonien

NORDTING er en mobil folkeforsamling for Nord og inviterer jevnlig folk til Ting, fra Vardø til Alaska. Vi ønsker velkommen inn på scenen både lokale problemstillinger og lokale deltakere; korps, kor, ordførere, pønkeband, cheerleadere, urfolk, musikere, dansere…

NORDTING er en plattform for intervensjon og refleksjon. Det som skjer utenfor forsamlingslokalet er minst like viktig. NORDTING arrangerer 1. mai-tog og sender live-TV fra rettssaker, heiser flagg og markerer minnedager ingen andre tar ansvar for.

NORDTING destabiliserer og slår kiler inn i både personlige oppfatninger og offentlige debatter og setter i spill spørsmål om makt, kunst, penger, identitet, separatisme, populisme og periferi i en nordlig kontekst. NORDTING skaper ny virkelighet og er med på å flytte både det rådende narrativet om Nord og de rådende maktforholdene i Nord.

Vi spør oss etter hvert Ting, etter hver flaggheising, etter hvert NORDTING-tokt:
Kommer vi til å bære dette med oss i morgen?
Vil det hjemsøke oss?
Vil det forandre oss?
Vil det forandre verden?
Hvis ikke, har det bare vært bortkastet tid.

Det første NORDTING ble arrangert i samarbeid med Festspillene i Nord-Norge i anledning festivalens 50-årsjubileum i 2014 — som også var året for det norske Grunnlovsjubileet. NORDTING åpnet Festspillene i 2014, og har siden den gang gjennomført en rekke ting, intervensjoner og andre kunstneriske hendelser (NORDTING nummer 60 gikk av stabelen i Nuuk i november 2021). Prosjektet er siden starten utviklet og ledet av Amund Sjølie Sveen — i samarbeid med dansekunstner Liv Hanne Haugen og komponist/musiker Erik Stifjell.

I årene 2019-2021 var NORDTING en del av forskningsprosjektet Art VAPO – True North ved Universitetet i Tromsø, Musikkonservatoriet.

I årene 2022-26 har NORDTING kunstnerskapsstøtte fra Norsk kulturråd.

www.nordting.no
www.facebook.com/nordting
#nordtinget