NORDTING i pressen:

27.06.2019 – Dagens Næringsliv

«Kunstner Amund Sveen viste frem skattelistene over de rikeste i Nord-Norge og arran- gerer nå busstur for å vise hvordan de bor i Harstad. – Usmakelig, sier en av Harstads rikeste.»

20.09.2018 – Finnmarksposten

«-Vi foreslår at ordføreren forlater sin posisjon som ordfører i Nordkapp, og at vi oppretter en ny kommune, nemlig Veidnes kommune. Der får hun egen oljeterminal hun kan kose seg med.
Forslaget blir enstemmig vedtatt.»

24.08.2018 – iTromsø: «Ka i hælvette e det hær førr nåkka?!»

«Midt i forvirringen vedtok Nordting å løse Nord-Norge sine problemer på RakettNatt.»

19.08.2018 – Agenda Magasin: “Make North Great Again!”

AGENDA Magasin med stort intervju og rapport fra NORDTING Træna.

01.03.2018 – Østhavet: «Vi trenger mer opprør, vi trenger mer Vardø!»

NORDTING har vært på besøk hos Kystopprøret i Vardø og fisker Vegard Bangsund. Lokalavisa Østhavet ryddet forsiden.

11.09.2017 – iTromsø «Han leder landets minste parti»

Intervju med partilederen på valgnatta: «Han leder landets minste parti: – Er overhodet ikke skuffet»

16.07.2017 – Aftenposten: «Nordnorsk separatisme»

«Kunstner Amund Sjølie Sveen spanderer vodka på publikum og planlegger en oljesprutende fontene på torget i Kirkenes. Alt for å vise hva rikdommen gjør med oss»

13.05.2017 – Troms Folkeblad: «Gapet mellom fattige og rike øker men hvem bryr seg?» (anmeldelse, terningkast 6)

«Om «NORDTING» er teater eller politikk er et betimelig spørsmål. Personlig vil jeg svare begge deler. Det later til at Sveens poltiske ambisjoner er seriøse, samtidig har han snekret sammen en forestilling som har åpenbare kunstneriske kvaliteter. Ut fra det kan vel «Nordting» beskrives som en teaterforestilling med innhold. Virkelig innhold.»

05.05.2017 – Altaposten: «Vodka og tørrfisk til folket»

«Teaterstykket der alle har stemmerett og får gratis vodka er verdt et besøk. Hålogaland Teater besøker Nordlysbyen og byr på Nordtinget, langt viktigere enn Stortinget, i følge Amund Sjølie Sveen, som nå inviterer Altaværingene til å være med på sin folkeforsamling for Nord-Norge.»

03.05.2017 – Troms Folkeblad: «Omstridt politikkteater»

«Nordting har allerede lykkes med å skape både forargelse og nærmest skandaløse tilstander på grunn av skarpe uttalelser fra Amund Sjølie Sveen og hans medspillere på scenen. Det har form som et folkemøte, og er både rykende aktuell politikk og teater på samme tid.»

28.04.2017 – Klassekampen : «Nordting foran Storting»

«Tradisjonelt norsk teater har stivnet i form og lukket folk flest ute. (…) Nordting er en advarsel om overbelastninga på naturen, nedvurderinga av menneskets tankeevne og forsøplinga av havet som oppdrettsindustrien har regien over i nord. Utøver og publikum må møtes.»

01.04.2017 – iTromsø : «Nordting vil inn på Storting»

«- Alle Nordlendinger har en separatist i magen.
I krysningpunktet mellom politikk og kunst kjemper nå NORDTING om en større scene. De vil inn på Stortinget.»
(full PDF her)

28.03.2017 – Nordlys : «Kunst og kommers» (kommentar av Anki Gerhardsen)

«Men med Nordting retter også Sveen pekefingeren mot kunstfeltet og kunstinstitusjonene, og Hålogaland Teater får hard medfart. Som Nordtings ordstyrer  legger han nemlig fram reelle tall og evalueringsrapporter, og kritiserer i skarpe ordelag.  Han beskylder teateret for å ha gitt opp kulturen og heller satse på lettvint kommers. Han minner om at HT får 70 millioner kroner i offentlig støtte…»
(full PDF her)

23.03.2017 – NRK (anmeldelse av Per Kristian Olsen)

«Et mål på god satire er hvor langt satirikeren tør gå i retning av å skite i eget reir. I Tromsø var det vertskapet Hålogaland Teater som fikk unngjelde. Han satte teatret i gapestokken og raljerte med slagordet «nær, modig og aktuell».

24.03.2017 – iTromsø : «Befriende» (anmeldelse, terningkast 5)

«Hålogaland Teater tilbake i folkets tjeneste. Med «Nordting» henter Amund Sjølie Sveen politikken tilbake til kunsten, og gjør det med eleganse og overbevisning.»

23.03.2017 – NORDLYS: «Dette er ikke teater» (anmeldelse, terningkast 5)

«… Men heldigvis finnes det altså lysende eksempler på risikovilje, nytenkning og friskt mot. Med Nordting er Amund Sjølie Sveen blant dem som våger seg ut i åpent lende, ikke bare fordi han bedriver avansert samfunnskritikk, men også fordi han dytter i grensen mellom samfunnsdebatt og kunst, folkemøte og teater, fiksjon og virkelighet. Bare følg med; i morgen står han sannsynligvis på gata for å få din hjelp til å danne et politisk parti – etter vedtak fra nordtinget.»

23.03.2017 – NORDLYS: «Teaterstykke setter sinnene i kok»

«Når NORDTING etableres på Hålogaland Teater er ingen trygge»

17.02.2017 – Dagsavisen: «Kunstens kommentar til poltikken»

«Formen kan minne om en parodi med utdeling av gratis vodka til slutt, men i bunnen ligger alvorlige spørsmål om hvilke maktstrukturer og interesser som styrer samfunnet.»

13.02.2017 – Klassekampen: «Æ e Nordlending, æ»

«Russland, Nordområdene, gruver, olje. De har mye å ta stilling til, Kirkenes-folket. Oslo-folket, derimot, har bare høyere eiendomspriser og that´s that.»

17.11.2015 – Scenekunst.no: «Loklaglobalt samfunnsteater» – (anmeldelse)

«Ambisjonen til Nordting, om «å sette i spill spørsmål omkring olje, kunst, og makt i en lokal kontekst», kan sies å ha lykkes godt. Om forestillingen klarer å reelt flytte makt – utover å donere noen tusen kroner til isbjørnenes bevarelse – er det kun fremtiden som vil vise. Den makten ligger, bokstavelig talt, i publikums og Hammerfestungdommens hender.»

11.11.2015 – Periskop.no: «Å samtale med menigheten» – (kommentar)

«…siden Kulturrådet valgte å feire i Harstad, er det nærliggende å minne om Festspillene i Nord-Norge i 2014 og åpningsforestillingen «Nordting» hvor Amund Sjølie Sveen vakte voldsomme reaksjoner med sin oljekritiske performance. Folk rev programmet i fillebiter, politikere reiste seg og gikk, og medlemmer av festspillstyret var rasende i full offentlighet. «Nordting» ble den store snakkisen rundt lunsjbordene. Men hvordan reagerte kunstfeltet?»

26.06.2014 – Ballade.no: «Like fint som å danse? Nei, fysj!» (anmeldelse)

«Som happening-sjangeren forskriver fortsatte forestillingen i offentligheten etter at publikum hadde gått hjem. Frp-politiker Frode Iversen reagerte med et “fysj”, rev programmet i to og forlot salen i protest. Både Harstads ordfører, styremedlemmer i festspillene og fylkesmannen reagerte med høylytt avsky.»

25.06.2014 – Nordlys: «Ordfører til besvær» (kommentar av Lasse Jangås)

«…så fort festspillene utfordrer akkurat Statoil, opptrer [ordfører i Harstad, Marianne] Bremnes og flere andre som om de må velge side. Og da velger de Statoil.»

24.06.2014 – Harstad Tidene: «Her feststemmes!» (kommentar)

«Hva sier du? Amund Sjølie Sveen til hva? President? Hva er det for noe? Amund Sjølie Sveen til president! Javisst ja.»

24.06.2014 – NORDLYS: «Forlot salen i sinne»

«Verst gikk det imidlertid ut over Statoil og deres påståtte manglende satsing i nord. Oljegigantens sponsing av Festspillene i Nord-Norge – én million kroner – ble satt opp mot statoilsjefens årslønn på 14 millioner kroner. Og kunstnerne hadde selv beregnet at Statoil hadde støttet deres forestilling – Nordtinget – med 8000 kroner, et beløp som ble det ble kjøpt sprit for, og som de inviterte publikum til å drikke opp. »

24.06.2014 – Harstad Tidene: «Folk reiv også i stykker programmet til Edvard Munch»

«- Det har vært en interessant opplevelse å møte reaksjonene på forestillingen som har fått alt fra terningkast seks i Nordlys til fryktelig sinte politikere, styremedlemmer og andre.»

24.06.2014 – Harstad Tidene: «Raseri mot åpningsforestillinga»

«Både fylkesmann Svein Ludvigsen og nestlederen i festspillstyret, Andreas Isachsen, satte pølsa i vranghalsen under åpningsforestillinga lørdag.»

23.06.2014 – Harstad Tidene: «Reiv opp billetten og dro fra forestillingen»

«I dag uttrykte både ordfører, fylkesmann og festspillenes egen styrenestleder skepsis til forestillingen som var satt sammen av Amund Sjølie Sveen. Kritikken mot Statoil er noe av det som har vært vanskelig å svelge for enkelte. Samtidig fikk forestillingen terningkast 6 av Nordlys og karakter 5 av Harstad Tidende.»

23.06.2014 – NORDLYS: «Vedtok Nordnorsk selvstyre» (anmeldelse, terningkast 6)

«Altså: I tillegg til ei pølse i lompe fikk vi servert et powerpoint-foredrag om norsk historie, leveringsplikt, grunnrenta og oljeutvinning i nord. Tørrfisk, noen politiske viser fra 70-tallet og et par voteringer mot slutten. Ja, og en korpsversjon av «Æ e nordlending æ». Høres litt trått ut, ikke sant? En smule umoderne? Not. (…) Finnmarkingen Amund Sjølie Sveen er en av de mest spennende stemmene vi har i dag»

23.06.2014 – Harstad Tidene: «Satte dagsorden» (anmeldelse, terningkast 5)

«90 minutter med oppsiktsvekkende faktaopplysninger, spisset argumentasjon, mild harselering og servering av pølse og brennevin (!).
Amund Sjølie Sveens forestilling Nordting overrasket, begeistret og forarget en feststemt storsal med ei fabelaktig forestilling som harslelerte med ”han stat”, nordlendingen, oljeindustrien, fi skerinæringa og kulturnæringa selv.»